Accés espai del soci
Soci nº
Clau d'accés
Soci registrat
Soci
Nick
Nivell
 
 
 
 
A peu al Puigsacalm Per ACA 999 Junta

EXCURSIÓ A PEU AL PUIGSACALM


Aproximació:
1)Vic - Torelló - Sant Pere de Torelló - fins al Coll de Bracons.
2)Olot - Bas - Joanetes - fins al Coll de Bracons.
Durada: +/- 4 hores
Desnivell: 400 metres
Punt d'inici al coll de Bracons (1.132 m), al mateix coll, i si venim de Joanetes tot just abans d'arribar-hi ha una zona d'aparcament a les dues bandes de la carretera. Hi ha lloc suficient per deixar les autocaravanes.
Comencem a caminar enfilant-nos pel marge nord de la carretera, és a dir per la dreta si hem arribat de Joanetes. Els primers metres els hem de pujar pel rocam, però tot seguit trobarem el camí, estret però molt fressat. Uns senyals pintats de vermell ens ajudaran a reconèixer el camí.
5 min. Ara el camí s'enfila fent ziga-zages i s'endinsa pel bosc.
13min. Continuem pujant molt suaument per dins del bosc, deixem un sender secundari a la dreta.
30min. A la nostra esquerra deixem un sender que baixa en mig de la fageda, continuem recte.
37min. Atenció a aquest punt. El camí ha pujat un tram força dret enmig del sòl descarnat fent ziga-zagues. Travessem una tanca de filferro. En aquest punt tot i que el camí més evident continua recte, nosaltres hem de girar a la dreta i amunt. En un primer moment sembla que el camí es perd, però aviat gira cap el nord, a l'esquerra i continua per un corriol planer.
55min. Passem un tram costerut i una mica descarnat, el camí s'enfila per les pedres.
1h. El corriol dóna a una pista construïda per treure llenya del bosc. Just en aquest punt i després d'un revolt a l'esquerra hi ha un rètol vertical que indica la direcció que cal seguir per anar a la font Tornadissa i al Puigsacalm, agafarem la petita senda que deixa la pista i s'enfila a la dreta pel mig del bosc.
1h15min. Arribem a la font Tornadissa on podrem fer una parada i recuperar forces. Continuarem amunt pels prats de pastura, en aquest punt el camí és poc marcat, però continuarem fins dalt de la petita carena, un cop dalt les panoràmiques comencen a ser increïbles, en aquest punt girarem cap a llevant, és a dir cap a la dreta, vers els prats de Manter.

1h20min. La carena ens porta fins a una filferrada on trobarem un senyal vertical que ens indica la direcció al Puigsacalm .
Trenquem a la dreta seguint la tanca, que ens quedarà a l'esquerra, al cap d'uns 5 minuts, trobarem recolzada en un faig una porta de fusta, travessarem per aquest punt, tenint cura de tornar a tancar la porta, ja que encara hi ha ramats de vaques que podrien fugir. Enfilem el darrer tram final per dins del bosc. Ara un tram de bosc, ara un tram de pastura.
1h31min. Arribem a la creu en record de Xavier Turró i Corominas, saltem per damunt d'unes pedres, descendint un tram molt curt.
1h37min. Estem gairebé sota el cim, trobarem una farmaciola, dins d'una capsa de fusta, aconsellem renovar el contingut amb alguna aportació. Des d'aquest punt només ens resta enfilar-nos a la dreta deixant el camí de Santa Magdalena a la nostra esquerra.
1h45min. Ho heu aconseguit, sou al cim del PUIGSACALM 1514 mts.
Increïble però cert 360 º dels millors paisatges de Catalunya que demostren la riquesa i la diversitat del nostre meravellós país . Felicitats!!!

El retorn es fa pel mateix camí. Desitjo que us hagi agradat tan com a mi.

Text: Joan Miquel Flamarich